Jesteś tutaj: bio-uroda.pl > Pielęgnacja > Szampony bez silikonów

Włoski przysmak

Pysznym deserem może być włoski przysmak, a dokładniej włoski biszkopt, chociaż do znanego wszystkim ciasta, miękkiego i puszystego jest mu bardzo daleko. Jest to ciasto, które kroi się na mniejsze kawałki i przegryza z kawą, herbatą albo samo. Jego charakterystyczną cechą jest to, że jest twarde i już jeden kawałek wystarcza za deser. Smaki biszkoptu włoskiego mogą być bardzo różne, ale u jego podstawy leży mąka, wiórki kokosowe, cytryna, orzechy, można dodać również rodzynki. Jeżeli wykonuje się ciasto w domu, można z jednej porcji wykonać około dwunastu kawałków średniej grubości. Piecze się je przez godzinę, ale warto, ponieważ są pyszne zarówno na ciepło, jak i już ostudzone. Swój smak i jadalność zachowują nawet przez tydzień, chociaż gdy raz się ich posmakuje, trudno zjeść coś innego. Dobrze smakują moczone w herbacie, wtedy stają się nieco bardziej miękkie. Biszkopty takie, pokrojone już w kawałki można znaleźć również w sklepie. Wtedy często są z dodatkiem czekolady.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.