Jesteś tutaj: bio-uroda.pl > Dietetyczne słodycze > Ciastka owsiane

Żelazo w diecie

Jednym z ważniejszych składników mineralnych, które są potrzebne organizmowi jest żelazo. Ma ono wpływ przede wszystkim na układ krwionośny. To właśnie dzięki niemu dochodzi do wytwarzania się czerwonych krwinek, podnosi się poziom hemoglobiny, krew jest wartościowa i może przenosić duże ilości tlenu po całym organizmie. Kiedy żelaza jest za mało zaczynają się problemy i gdy nie rozwiąże się ich w porę pojawia się anemia, czasami nawet bardzo ostra.

Aby przez cały czas mieć żelazo na odpowiednim poziomie trzeba zadbać o to, żeby było przyswajane w pożywieniu. Najlepsze do tego jest mięso oraz buraki. Same buraki zawierają bardzo dużo składników mineralnych, witamin, w tym niezwykle dużo żelaza, które pozostaje w warzywie niezależnie od zaserwowanej mu obróbki. Równie ważne jest żelazo z mięsa. Jest ono tak istotne, ponieważ żadne warzywo nie dostarcza tak dobrze przyswajalnego składnika.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.